6958 600309

Scape

Η ιστορία και οι αρχαιολογικοί θησαυροί στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Παλιό Ενετικό Λιμάνι Χανιά
Παλιό Ενετικό Λιμάνι Χανιά

Τα Χανιά είναι ένα χαρμάνι πολιτισμών και φυσικών τοπίων και σίγουρα με την πρώτη ματιά θα σου κλέψουν την καρδιά! Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Σαρακηνοί, Ενετοί και Τούρκοι πέρασαν από 'κει πριν από εμάς δημιουργώντας αυτήν την πολυπολιτισμική γωνιά κι αφήνοντας πολλούς σημερινούς θησαυρούς που μαρτυρούν το πέρασμά τους.

Η ιστορία των Χανίων ξεκινά πολλά χρόνια πριν. Η Αρχαία Κυδωνία, κτισμένη από τους Μινωίτες, βρίσκεται κάτω από το κέντρο της σύγχρονης πόλης των Χανίων. Το 67 π.Χ. Οι Ρωμαίοι κατακτούν την Κρήτη,η Κυδωνία παρότι πολέμησε έπεσε στα χέρια των κατακτητών. Η πόλη συνέχισε να αναπτύσσεται επί Ρωμαίων ωστόσο από τα Ρωμαϊκά μνημεία δεν σώζεται τίποτα.

Το 330 μ.Χ η Κρήτη απελευθερώνεται από τους Ρωμαίους και προσαρτάται στην Βυζαντινή αυτοκρατορία. Αργότερα, το 828 μ.Χ η Κρήτη επομένως και τα Χανιά περνούν στην εξουσία των Σαρακηνών Αράβων, οι οποίοι και τα ισοπέδωσαν. Η τότε Κυδωνία μετονομάστηκε από τους Άραβες σε Χανιά.

Τα Χανιά απελευθερώνονται το 961 μ.Χ όταν οι Βυζαντινοί ανακτούν το νησί και ξαναχτίζουν την πόλη οχυρώνοντας το λόφο Καστέλι με τείχη που τον περιβάλλουν. Το 1204 οι Ενετοί προσαρτούν την Κρήτη. Αυτοί οι κατακτητές αφήνουν σπουδαίο πλούτο στα Χανιά και τους προσδίδουν έναν αέρα ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.

Παλιό Ενετικό Λιμάνι Χανιά

Στη συνέχεια τα Χανιά πέφτουν στα χέρια των Οθωμανών. Από το 1645 εως και το 1912 τα Χανιά τελούν υπό τον Οθωμανικό ζυγό, όταν το 1913 πια, οι Τούρκοι αποχωρούν οριστικά, κι ολόκληρη η Κρήτη ενώνεται με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στη συνέχεια της ιστορίας, κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, τα Χανιά γνωρίζουν τους Γερμανούς κατακτητές.

Το διάβα της ιστορίας και οι λαοί που πέρασαν από τα Χανιά κατάφεραν να φτιάξουν μια πολυπολιτισμική γωνιά. Διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικά ήθη, έθιμα και πολιτισμοί, ξεχωριστές αρχιτεκτονικές κι αισθητικές αναμίχθυκαν κι έδωσαν την ιδιαίτερη πόλη των Χανίων. Όσοι πέρασαν άφησαν κι ένα λιθαράκι!

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά των Ενετών. Λαμπρά οικοδομήματά τους στολίζουν την πόλη των Χανίων μέχρι σήμερα! Αν βρεθείς στα Χανιά δεν πρέπει να παραλείψεις να δεις και να φωτογραφήσεις το λιμάνι των Χανίων με τον υπέροχο φάρο του σήμα κατατεθέν που πήρε την μορφή του σ' εκείνα τα χρόνια.

Έπειτα, το Γιαλί Τζαμί, έργο ισλαμικής τέχνης προς τιμήν του φρούραρχου Κιουτσούκ Χασάν, το οποίο λειτουργούσε μέχρι ως τζαμί μέχρι το 1923 και σήμερα είναι χώρος εκδηλώσεων.

Συνεχίζοντας, από την απέναντι πλευρά του λιμανιού δεσπόζει το φρούριο του Φιρκά. Όλοι αυτοί οι θησαυροί κάνουν την πόλη των Χανίων ένα ζωντανό μουσείο και εντυπωσιάζουν τον περιηγητή με την ομορφιά τους αλλά και την μακραίωνη ιστορία τους.

Το γραφικό σκηνικό ολοκληρώνει η παλιά πόλη των Χανίων, το κομμάτι εκείνο της πόλης δηλαδή που βρίσκεται μέσα στα Ενετικά τείχη, και περπατώντας το σε μεταφέρει σε άλλες εποχές και πολιτισμούς.

Οι θησαυροί του παρελθόντος, η ίδια η ιστορία των Χανίων καθώς κι ο φυσικός πλούτος που έχουν, κάνουν τα Χανιά μια πόλη ξεχωριστή κι ιδανική για διακοπές και πληθώρα δραστηριοτήτων!